A SPAVERIN GÖRCSOLDÓ TABLETTA KIZÁRÓLAG AZ ÚGYNEVEZETT SIMAIZOM GÖRCSÖK ESETÉN HATÁSOS

IZOMTÍPUSOK

 

Az emberi szervezetben található izmok felépítésük és működésük alapján három fő típusba sorolhatók:

 

• az akaratlagosan működtethető harántcsíkolt vázizomzat, amely a testtartást és mozgást biztosítja, 

• a szintén harántcsíkolt, de az akaratunktól függetlenül működő szívizomzat, 

• valamint a belső szerveinket – szintén akaratunktól függetlenül – működtető simaizmok.

 

Simaizmok találhatók a gyomor-bélrendszerben, a méhben, a vizelet kiválasztó és elvezető rendszerben (vese, húgyvezeték, húgyhólyag), az epehólyagban és epevezetékben, az erek és hörgők falában.

 

IZOMGÖRCS

 

Az izmokat az izomrostok és az azokat alkotó izomfonalak vagy izomsejtek összehangolt működése mozgatja. Ingerület hatására az izomsejtek környezetében kalciumionok szabadulnak fel és az izom összehúzódik. Az ingerület elmúltával a kalciumionok kiáramlanak az izomsejtből, és az izom ellazul.

 

Ha az izom normális működését biztosító összehangolt folyamatok zavart szenvednek, az izomfonalak és rostok tartósan és erősen összehúzódnak, és az izom fájdalmasan begörcsöl.  Az izomgörcs lehet egyszeri hatás – pl. epekólika –, de utalhat szervi betegségre is. Kínzó, görcsös fájdalom jöhet létre tehát az üreges szervek falát alkotó simaizmok rendellenesen erős és tartós összehúzódásaikor a gyomorban, a belekben, fájdalmas menstruáció esetén a méhben, epe vagy veseköves kólikában, a húgycső és húgyhólyag funkciózavaraiban vagy betegségeiben.

 

Fontos

A hatékony kezelés szempontjából tehát alapvető fontosságú, hogy megkülönböztessük a simaizom görcsöket a harántcsíkolt izmok görcseitől. A simaizom görcsökre jól hatnak az úgynevezett „görcsoldók” – mint a Spaverin – de a mozgató (váz)izmok görcseire ezek a gyógyszerek hatástalanok, azokat az „izomlazítók (izomrelaxánsok)” oldják.

 

> Gyermekek esetében is alkalmazható a Spaverin görcsoldó?

Érdekel, megnézem>>

>Letölthető anyagok
(betegtájékoztató, szórólap, reklámfilm)